
Remediile homeopate sunt acele substante care, atat datorita proprietatilor lor intrinseci, cat si modului special de preparare, sunt capabile sa stimuleze forta vitala, generatoare de sanatate, a organismului. Sursele din care se prepara aceste remedii sunt extrem de variate si fac parte din regnul vegetal, animal si mineral. Din aceste surse se realizeaza dilutii succesive, iar in procesul de diluare substantele sunt puternic agitate (sucusionate). Astfel, ele elibereaza energia continuta in fiecare, energie care initiaza procesul de vindecare.
Diluarea se face in anumite proportii, care sunt specificate pe eticheta remediului. Cele mai folosite sunt dilutiile centezimala (1 picatura de substanta se dilueaza in 99 picaturi de apa) si decimala (1 picatura de substanta la 9 picaturi de apa). Aceste scari de dilutie sunt insotite de un numar, care arata cate dilutii s-au facut, folosind scara mentionata, pentru a se obtine remediul respectiv. De exemplu, daca pe o eticheta intalniti scris “Ignatia 30 CH”, inseamna ca remediul respectiv a fost preparat aftfel: din planta Ignatia se realizeaza o tinctura, apoi se ia o picatura de tinctura care se dilueaza in 99 picaturi de apa; din amestecul nou obtinut se ia o noua picatura si se amesteca cu 99 picaturi de apa si tot asa, de 30 ori. Gradul final de dilutie va fi de 1/100^30.
Prin urmare, spre deosebire de medicamentele obisnuite, la remediile homeopate nu vorbim de “concentratii”, ci de “dilutii”; cu cat numarul de pe eticheta este mai mare, cu atat remediul este mai diluat. Gradul mare de diluare face ca in corp sa nu fie introdusa o substanta chimica,care poate fi daunatoare, ci o vibratie energetica care va rezona cu forta vitala proprie organismului si va determina stimularea acesteia si initierea mecanismului de vindecare.
Dilutiile folosite in practica homeopata difera de la un medic la altul, in functie de modul in care acesta evalueaza toti parametrii care tin de bolnav.
Faptul ca substantele sunt mult diluate face ca remediile sa poata fi folosite si in tratamentul gravidelor, al sugarilor sau al varstnicilor cu diverse tare. Nu putem vorbi de efecte adverse in cazul medicamentelor homeopate, cel mult de unele agravari temporare, atunci cand remediul initiaza procesul de vindecare si organismul isi intensifica lupta impotriva bolii care-l macina.
Despre diversele remedii homeopate si afectiunile pe care acestea le vindeca se pot citi o multime de articole in diverse reviste, carti sau pe internet. Nu trebuie uitat insa ca tratamentul homeopat este unul strict individualizat, ca o boala nu este vindecata neaparat cu acelasi remediu la doua persoane diferite, ci trebuie ca medicul sa poarte o discutie ampla cu pacientul pentru ca sa poata prescrie remediul corect. De aceea nu trebuie incurajat incurajat tratamentul empiric, “dupa ureche”, inspirat din diverse surse media, ci trebuie cautat un specialist instruit in acest domeniu, pentru a fi siguri ca veti beneficia de un adevarat tratament homeopat, care sa va aduca vindecarea mult dorita.