Acasa   Noutati   Metode de crestere a imunitatii (2)

Metode de crestere a imunitatii (2)

Sa continuam, asadar, cu alte sugestii de imbunatatire a stilului nostru de viata si, implicit, a sanatatii noastre.

3. MANCATI SANATOS

In privinta alimentatiei, exista o serie intreaga de controverse. Pe de-o parte, societatea consumista moderna insista pe faptul ca trebuie sa consumam multa carne. Si asta deoarece avem nevoie de proteine multe.Pe de alta parte, vegetarienii sustin ca plantele contin toate substantele necesare corpului si nu avem nevoie de carne.Haideti sa le luam pe rand.

Carnea contine, intr-adevar, multe proteine si grasimi necesare unei bune functionari a organismului. Dar se pare ca tubul nostru digestiv nu e construit in asa fel incat sa putem digera suficient carnea. Dentitia omului, cu incisivi lati, canini mici si masele plate si zimtate, este construita pentru a reteza si mesteca indelung hrana, nu pentru a sfasia carnea si tesuturile dure, asa cum fac carnivorele. Aciditatea din stomacul nostru este mai mica decat cea a carnivorelor, prin urmare, carnea nu este suficient prelucrata la acest nivel. Din stomac, bolul alimentar parcurge intestinul subtire, care este de 4-5 ori mai lung decat cel al carnivorelor. Timpul indelungat in care bolul tranziteaza intestinul face sa apara fenomenul de putrefactie. Acest fenomen este amplificat in intestinul gros. Din digestia proteinelor rezulta o serie de compusi toxici care, din cauza ca bolul alimentar parcurge lent intestinul, au timp sa se absoarba in sange, in loc sa fie eliminati. Prin urmare, alimentatia pe baza de carne ne umple corpul de toxine ce, in timp, afecteaza buna functionare a tuturor organelor. In plus, deoarece procesul de digestie a carnii este indelungat si nu genereaza decat foarte putine calorii (proteinele au rol structural, nu caloric), organismul consuma cantitati mari de energie. De aceea, marile feline dorm cate 20 de ore dupa o masa imbelsugata. De aceea noi ne simtim obositi si somnolenti dupa o masa bogata in carne. Organismul este privat de resursele de care are nevoie in lupta cu agresorii din mediul extern.Prin urmare, consumul de carne scade imunitatea pe termen lung.

Pe de alta parte, vegetalele sunt mult mai usor de digerat, corpul nostru fiind construit pentru asta. Organismul nu consuma energie multa in procesul de digestie, dimpotriva, obtine energie, in special din fructe, care contin cantitati mari de glucide, principalul furnizor de energie in organism. In plus, vegetalele contin si cantitati mari din alte substante cu rol important in buna functionare a corpului, cum ar fi vitaminele si mineralele. Dieta vegetariana purifica si energizeaza, facandu-ne mai vioi si mai puternici. Einstein insusi spunea ca nimic nu este mai benefic pentru sanatatea umana si nu creste mai mult sansele continuarii vietii pe Pamant decat evolutia spre o dieta vegetariana.

Din pacate, cultura noastra alimentara face dificila adoptarea unei astfel de diete. De mici suntem hraniti cu carne si ni se spune ca este sanatoasa, gustoasa si hranitoare.Este foarte dificila trecerea la o dieta vegetariana si din aceasta cauza, multe persoane renunta pe parcurs. De aceea, eu personal recomand o dieta majoritar, nu complet vegetariana. Mai ales in sezonul rece, cand cresc sansele de imbolnavire. Iata cateva sfaturi pentru cei care vor sa manance relativ sanatos:

– mancati fructe si vegetale crude (consumati cel putin o data pe zi o salata de cruditati)

– consumati cu precadere fructe si legume de sezon; spre exemplu, in sezonul rece este recomandat sa mancati multe radacinoase, deoarece plantele depoziteaza toamnba in radacini toate substantele de care au nevoie primavara pentru regenerare

– mancati incet, mestecati bine pentru a facilita digestia si a micsora, astfel, consumul de energie la nivelul tubului digestiv si cantitatea de produsi toxici ce rezulta din alimentele prost digerate.

– in sezonul rece, cresteti consumul de ceapa si usturoi, care contin substante cu rol antibiotic si antiviral; atentie insa, nu consumati cantitati prea mari, deoarece efectul antibiotic se exercita si asupra florei intestinale, care are un rol important in imunitate

– consumati multe fructe, ardei gras sau patrunjel, deoarece contin cantitati mari de vitamina C, cu rol important in procesele imune; consumati-le crude, nu prelucrate termic, deoarece vitamina C se distruge la temperaturi mai mari de 60°

Despre alimentatie si ce rol are ea in sanatatea noastra, dar si despre alte metode de crestere a imunitatii, voi mai vorbi si in alte articole.Pana atunci, va urez sanatate si intelepciune maxima!

Dr. Bogdan Adrian Neguleasa – medic homeopat