
Imunitatea este capacitatea organismului de a se apara de agresiunile venite din exteriorul sau din interiorul sau. Imunitatea este de 2 tipuri:
1. Imunitatea mostenita – prezenta inca de la nastere si conditionata genetic
2. Imunitatea dobandita – care se formeaza in contact cu agentul agresor
Despre componenta genetica stim ca este, daca nu imposibil, oricum mai greu de influentat.In schimb, imunitatea dobandita se modeleaza in functie de modul in care noi interactionam cu mediul exterior. Cu cat corpul intra mai mult in contact cu agresorii externi, si aici ma refer in special la microorganisme(virusuri, bacterii, paraziti, fungi), cu atat sistemul imunitar capata o “memorie” mai vasta si este capabil sa contracareze o gama mai larga de agresiuni.
Asa se explica, simplist vorbind, de ce persoanele care traiesc “sub un clopot de sticla”,ferite de contactul cu microorganismele din mediu, au o imunitate scazuta, pe cand cele “crescute pe marginea drumului”, care intra zilnic in contact cu o multitudine de factori contaminanti, au o imunitate mult mai buna.
Cu cat corpul nostru are parte de mai multe intalniri cu “dusmanii” din mediul inconjurator, cu atat mai mult invata cum sa se apare de acestia. Un mediu de viata mult prea steril, prea decontaminat, ne face vulnerabili la orice atac al microorganismelor prezente pretutindeni in jurul nostru. Daca la aceasta adaugam un consum exagerat de medicamente care distrug ele insele microbii, fara a lasa organismul nostru sa-si creeze o “memorie” imunitara (cum sunt de exemplu antibioticele), atunci avem imaginea completa a modului prin care atat de multe persoane din zilele noastre, in special copiii, au ajuns sa aiba o imunitate asa scazuta.
Din fericire, niciodata nu e prea tarziu pentru a intari organismul in lupta impotriva agresiunilor din mediu. Despre metodele de intarire a imunitatii voi vorbi mai pe larg in articolele viitoare.
Va doresc sanatate si intelepciune maxima!
Dr. Bogdan Adrian Neguleasa