Acasa   Noutati   Imunitatea – generalitati (II)

Imunitatea – generalitati (II)

Sa ne ocupam putin de componenta dobandita a imunitatii. Imunitatea dobandita, specifica, este un proces ce consta in identificarea structurii chimice a agentului agresor(antigenul), urmata de proliferarea unui numar mare de celule(limfocitele T si B) care sintetizeaza proteine specifice. Aceste proteine recunosc si neutralizeaza antigenul respectiv acolo unde il intalnesc. In cazul unei noi agresiuni a antigenului respectiv, proteinele exista deja in sange sau sunt sintetizate mult mai rapid si intervin mult mai prompt. Putem spune, deci, ca exista o “memorie” a sistemului imunitar, care retine structurile antigenelor cu care organismul a intrat in contact.

Prin urmare, un organism care intra in contact cu diversi germeni este mai pregatit sa-i distruga decat unul care nu a intrat in contact cu ei.

Sa vedem ce se intampla in cazul unei agresiuni din partea unui microorganism. Odata acesta patruns in corpul nostru, se declanseaza o serie de mecanisme menite sa-l neutralizeze. Despre cele imunitare am vorbit mai sus; dar ele nu sunt singurele.

Deoarece microorganismele prefera temperaturile scazute ca sa se inmulteasca (de aceea racim cand e frig afara), corpul nostru isi ridica singur temperatura si astfel apare febra. Deci febra este un mecanism de aparare impotriva microbilor. Administrarea de antitermice la temperaturi de pana la 38-38.5°C nu face altceva decat sa favorizeze inmultirea germenilor si sa prelungeasca perioada de vindecare.

O alta modalitate prin care corpul nostru incearca sa scape de agresori este eliminarea lor mecanica. Unul din mecanismele de eliminare este tusea. Prin tuse, la fel ca si prin stranut, organismul creeaza in caile aeriene curenti de aer ce au viteze mai mari decat ale celor mai devastatoare uragane, cu scopul de a arunca afara toate particulele cantonate la acest nivel. Inhibarea reflexului de tuse da posibilitatea germenilor sa ajunga pana la plamani.

Un alt mecanism de eliminare mecanica este exagerarea secretiilor. Secretiile nazale sau sputa din bronhii si plamani curata caile respiratorii. Folosirea de picaturi sau spray-uri nazale permite germenilor sa se inmulteasca si sa avanseze pana la plamani.

Daca la toate cele de mai sus adaugam folosirea in exces a antibioticelor, putem avea un tablou complet al greselilor pe care le facem in cazul organismul nostru este supus unei agresiuni, nepermitand corpului sa se apere si sa declanseze procesul de vindecare.

Despre cum sa gestionam corect o infectie vom vorbi in articolul urmator. Pana atunci, va doresc sanatate si intelepciune maxima!

Dr.Bogdan Adrian Neguleasa