Acasa   Noutati   Cum gestionam infectia?

Cum gestionam infectia?

Vom vorbi acum despre modul corect de tratare a unei infectii. Si pentru ca cele mai frecvente infectii sunt cele respiratorii, ma voi ocupa in special de acestea.
Exista doua tipuri mari de infectii respiratorii: infectiile bacteriene si cele virale.

In infectiile bacteriene febra este moderata sau inalta. O caracteristica a infectiilor bacteriene este aparitia secretiilor purulente. Sputa si secretiile nazale capata o consistenta crescuta si sunt colorate in galben sau galben-verzui. Uneori poate aparea un miros sau un gust neplacut al acestora.Tusea este seaca sau productiva. Respiratia este afectata si apare deseori acel „harait” in piept.Poate apare inflamarea faringelui si a amigdalelor, cu aparitia de colectii purulente la acest nivel.

Tratamentul infectiilor bacteriene se face in functie de gravitatea acestora. Se recomanda cresterea imunitatii nespecifice:
-alimentatie usoara, bazata pe fructe ( contin multa vitamina C si nu solicita organismul in procesul de digestie)
-administrarea zilnica a 10-15 picaturi de tinctura de Echinacea, diluate in 100 ml apa
-hidratarea corecta a organismului(ceaiuri caldute, limonada), pentru a fluidiza secretiile si a ajuta la eliminarea lor; daca doriti adaugarea de lamaie in ceai, aceasta se face cand ceaiul este caldut, deoarece vitamina C se distruge la peste 70°C (de aceea nu recomand ceaiurile „bogate in vitamina C”, vitamina este distrusa in procesul de preparare).

Daca febra este sub 38°C nu se administreaza antitermice, deoarece, asa cum am mai spus, febra este unul din mecanismele de aparare al organismului.

In tratamentul tusei este important ca organismul sa fie bine hidratat. Se administreaza preparate care sa favorizeze fluidizarea sputei si eliminarea ei din organism. Exista in comert o gama larga de preparate din plante care realizeaza acest lucru. Din experienta proprie, recomand gemoterapicele, ceaiul de cimbrisor, de tei, de ceapa si siropul de brad. Administrarea de medicamente alopate care inhiba reflexul de tuse favorizeaza ramanerea germenilor in plamani si caile respiratorii si pot duce la o recidiva a infectiei.

Secretiile nazale trebuie evacuate cat mai frecvent, deoarece stagnarea lor favorizeaza inmultirea germenilor. Pentru a ajuta la fluidizarea si eliminarea secretiilor, recomand folosirea de instilatii cu apa sau ser fiziologic caldut in care se pun cateva picaturi de zeama de lamaie sau sare de bucatarie( un varf de cutit la 100 ml apa). Nu folositi solutii care sa contina efedrina, mai ales la copii, deoarece provoaca agitatie psiho-motorie. In plus, usuca foarte tare mucoasa nazala iar organismul sesizeaza aceasta si, cum el are nevoie de o mucoasa umeda, care sa-l ajute in respiratie si la eliminarea germenilor, va incepe sa secrete si mai mult si se ajunge astfel la efectul contrar.

In cazul afectarii faringelui, cu tumefierea amigdalelor si aparitia de puncte galbene pe acestea, se pot folosi preparatele existente in plafare, ce au rol antiinfectios si antiinflamator. Un alt tratament eficace este si gargara cu un amestec de tinctura de galbenele si tinctura de propolis, diluate in putina apa calduta.

Daca starea bolnavului este grava, se impune folosirea antibioticelor. Nu incurajez automedicatia, antibioticele, ca si orice alt medicament, se administreaza doar in dozele prescrise de medicul care a consultat pacientul.

Despre tratamentul infectiilor virale vom vorbi in articolul urmator. Pana atunci, va doresc sanatate si intelepciune maxima!

Dr. Bogdan Adrian Neguleasa