Avantajele tratamentului homeopat, in contextul social actual, sunt evidente, mai ales daca ne raportam la tratamentul alopat clasic.
Alopatia in medicina este relativ noua, avand in jur de 100 de ani de existenta. Desi bazele au fost puse de oameni de buna credinta, iar cercetarile in farmacologia alopata sunt facute de echipe de renume, scopul final real este obtinerea de profituri cat mai mari de catre companiile farmaceutice. Nu exista niciun interes ca bolile sa fie vindecate pe deplin, pentru ca omul sanatos nu este o sursa de venituri. S-a dezvoltat conceptul de „boli cronice” ca fiind bolile ce necesita tratament permanent ca sa poata fi „tinute sub control”.
Acest lucru inseamna un efort financiar considerabil si permanent din partea pacientului, la care se adauga disconfortul produs de necesitatea administrarii continue, la ore fixe, de cateva ori pe zi, a medicamentelor. In ciuda acestui efort, bolile nu sunt vindecate, ba din contra, datorita efectelor adverse ale medicamentelor, se adauga alte si alte boli, astfel incat pacientul ajunge in final un adevarat „sclav” al medicatiei. Cu alte cuvinte, un client fidel al companiilor farmaceutice.
Homeopatia este o ramura medicala care are peste 200 de ani vechime. Desi nu a avut sustinerea materiala si propagandistica pe care a avut-o alopatia, homeopatia s-a dezvoltat permanent de-a lungul timpului datorita rezultatelor sale de exceptie. Costul scazut al tratamentului, faptul ca rezultatele sale sunt de lunga durata, fara efecte adverse, modalitatile simple si comode de administrare a remediilor au facut ca homeopatia sa se dezvolte permanent, in ciuda eforturilor permanente de denigrare pe care le depun marile companii farmaceutice.
La ora actuala homeopatia este cea mai cunoscuta si mai apreciata metoda alternativa de tratament. Pe toate cele 5 continente exista nenumarate cabinete, clinici, spitale si chiar academii de homeopatie. Poate cel mai bun exemplu ce ilustreaza aprecierea de care se bucura homeopatia este faptul ca familia regala a Marii Britanii foloseste aproape exclusiv acest tip de tratament.
In Romania, homeopatia este inca putin cunoscuta, dar pe zi ce trece tot mai multi romani apeleaza la un medic homeopat. Trebuie mentionat ca Ministerul Sanatatii apreciaza aceasta ramura a medicinii la justa ei valoare, ocupandu-se de pregatirea in domeniu a medicilor si farmacistilor. Din ce in ce mai multi medici sunt absolventi ai cursurilor de pregatire in homeopatie si, chiar daca nu toti ajung sa practice homeopatia, reusesc ca, prin sfaturile si orientarea pacientilor catre aceasta metoda de tratament, sa contribuie la dezvoltarea homeopatiei in tara noastra.